Skip to content

“Aunt” Helen’s rice pudding

October 24, 2010



“Aunt” Helen isn’t my aunt.

In fact, she was for many years our neighbour who let her home’s doors wide open for me to go in and out whenever I wanted to for play or anything else, since I made my first steps till my first years after graduating from University –we moved to another place afterwards…

So, what are the quotation marks for Aunt stand for? Why do Greeks insist on calling non relatives-close friends “Uncle-Aunt”? Not only for you, my non Greek friends, but also for us, Greeks, an answer has not be given!

Of course, I ‘m not saying that this is a major topic that anyone should deal with and, believe me, I will not too! I just wanted to explain the quotes in this post’s title!

Saying no more, I ‘m going to talk about the main topic of this post:

The fantastic rice pudding that “Aunt” Helen taught me to cook at the age of 13, was actually the first recipe that I wrote down, cooked and shared with my family. Its success was huge and as a result my parents keep asking me till now for a bit of “Aunt” Helen’s rice pudding now and then!With that extinguishing lemon and hot milk smell, “Aunt” Helen’s rice pudding is my favourite, nostalgic, comfort dessert.

Enjoy it!

 

Ρυζόγαλο: Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή μου γύρω στα 13! (αγνοήστε τους λεκέδες!) /Rice pudding: my first written recipe at the age of 13 (ignore stains!)

Ingredients

For about 12 bowls

“Aunt” Helen’s original recipe was written down with cups measurement. To be more precise, I turned cups into grams and mls. Cook your way!

  • 10 cups of water (2.250 ml)
  • 386 ml of evaporated milk
  • 1 cup and a little bit more of risotto rice (270 gr)
  • 1 and ½ cup of granulated sugar ((350 gr)
  • Peel of 1 lemon
  • One small pinch of salt (~1/8 of a teaspoon)

Directions

  1. Boil water in a big pot with the peel lemon –try not to peel much of the white flesh of the lemon because it may bitter your pudding.
  2. Clean and rinse the rice.
  3. The water boils, pour the rice, stir and let it boil well for about 20 minutes in medium heat.
  4. When the rice boils too, pour the sugar, stir until it melts and let it boil a little bit more for 5 minutes.
  5. Last, pour the milk straight from its can and stir well until the pudding is homogenased. Let it boil for 5 minute as well.
  6. Turn off the heat, pull out the peel of the lemon and share the pudding in the bowls with a soup’s ladle. The pudding will be still quite watery but don’t let it boil more. The rice will keep on absorving the pudding’s liquids and let you eat a smooth and soft rice pudding
  7. When the pudding is cold rinse with cinnamon –I love cinnamon so I overdo it a little bit, but you have to watch out: exaggerating with cinnamon, may bitter the pudding!
  8. I eat it with boulimia when it is still hot and I slow down and enjoy more straight from the fridge.
Advertisements
30 Comments leave one →
  1. October 24, 2010 10:39 pm

    Καλό ξεκίνημα Άρτεμις στο νέο σου ιστολόγιο! Σαλπάρισες με τρυφερή συνταγή, σου εύχομαι να ζήσεις πολλές γλυκειές στιγμές σαν food blogger!
    Το food blog σου πήρε θέση ανάμεσα στα greek food blogs : http://www.greekfoodblogs.com/blogger/wonderfoodland
    Καλορίζικο!

  2. Αργυρώ Ψαρουδάκη permalink
    October 25, 2010 9:14 am

    Δεν κρύβω ότι μου έτρεξαν τα σάλια πρωϊνιάτικα, το απόγευμα θα παω να πάρω γάλα για να το φτάξω μαζί με τα “παπάκια” μου. Θα το δοκιμάσω και αύριο το πρωί θα βάλω αστεράκια (michelin)!!!!
    Εύχομαι ένα υπέροχο ταξίδι στη γεύση σε όλους μας και ένα πολύ πολύ καλό ξεκίνημα στον “εγκέφαλο” του blog.

  3. October 25, 2010 10:04 am

    Ευχαριστώ πολύ Αργυρώ!!
    Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου και αναμένω με αγωνία τις εντυπώσεις σου!

    • Αργυρώ Ψαρουδάκη permalink
      October 26, 2010 10:54 am

      Φοβούμενη ότι μπορεί να μην το πετύχω ή ότι μπορεί να μην το φάμε δεν έφτιαξα ποσότητα, έφτιαξα τη μισή, αποτέλεσμα; γλύψαμε τα μπολάκια, τα κουτάλια, το τραπεζομάντηλο που είχε πέσει επάνω του λίγο ρυζόγαλο…
      Υπέροχο!!! Ευχαριστώ πολύ για το tip του νερουλού μείγματος που δένει σιγά σιγά, αν δεν το είχες αναφέρει το γλυκάκι θα είχε καταλήξει στα σκουπίδια.
      Περιμένω την επόμενη συνταγή, σλλλουουουρρρπππ!!!!

      • October 26, 2010 12:41 pm

        Ο τολμών νικά!
        Χαίρομαι και που σου πέτυχε και που σου άρεσε!
        Πάμε γι’ άλλα!!!!

  4. kalliope gliva permalink
    October 25, 2010 10:24 am

    super το ρυζογαλάκι! γλυκό για χειμώνα και καλοκαίρι. θα περιμένω με ανυπομονησία γρήγορες συνταγές με έυκολα υλικά για μαμάδες που εργάζονται.

    καλό ξεκίνημα!!!

  5. Σοφία permalink
    October 25, 2010 10:57 am

    Καλή αρχή Άρτεμις. Πραγματικά εξαιρετική η ιδέα του wonder food land… To ρυζόγαλο θα το φτιάξω άμεσα και θα σου στείλω εντυπώσεις! Αναμένουμε και άλλες συνταγές – προτάσεις.
    Καλή σου μέρα…
    Σοφία

    • October 25, 2010 2:18 pm

      Ευχαριστώ πολύ!
      Θα περιμένω εντυπώσεις εναγωνίως!

  6. Maria Tzorb. permalink
    October 25, 2010 4:18 pm

    χμμμμμμμμ….. αυτο το ρυζογαλο πολυ κολασμενο φαινεται και δεν με βλεπω πολυ καλα!
    Αρτεμις παιδι μου συγχαρητηρια!! η φωτο εχει βγει πολυ καλη, και το φοντο σουπερ.

    Μπραβο!! καλη αρχη!

    • October 25, 2010 4:24 pm

      Μαρία, ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!
      Stay tuned!

  7. October 25, 2010 7:13 pm

    Μα είναι δυνατόν να μην σε θυμάμαι!!! ? Νομίζω πως άργησες να κάνεις μπλογκ, αλλά καλωσήλθες παρόλα αυτά. Ρυζόγαλο δεν έχω κάνει ποτέ, το πιστεύεις; Θα το δοκιμάσω όταν η μικρή μου αρχίσει να τρώει γάλα κανονικό.

    • October 25, 2010 7:29 pm

      Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι για όλη αυτή τη διαδικασία! Τα επόμενα άρθρα, οι φωτογραφίες, οι υπόλοιποι bloggers έχουν “κατακλύσει” το μυαλό μου! Ελπίζω να σου αρέσει ό,τι δοκιμάσεις από εδώ και βεβαίως δεκτή κάθε παρατήρηση, επισήμανση, διόρθωση ή ο,τιδήποτε θεωρείς χρήσιμο! Καλώς σας βρήκα!

  8. Κατερίνα - Παναγιώτης permalink
    October 25, 2010 11:36 pm

    Ερχόμαστε συνταξιδιώτες στο γευστικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησες!!!
    Ξέρουμε (από πείρα) ότι προβλέπονται και άλλες συναρπαστικές γεύσεις.
    Ανυπομονούμε να μάθουμε επιτέλους τα μικρά μυστικά που κάνουν τα τραπέζια σου πετυχημένα.
    Καλή αρχή λοιπόν σε σένα και κουράγιο στον … βοηθό σου!

    • October 26, 2010 12:54 am

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά λόγια!
      (κι όπως είπαμε, αύριο η πληρωμή….)

      Ο βοηθός χρειάζεται πιο πολύ την υποστήριξη γιατί δεν ξέρω πόσο θα αντέξει τώρα που τα “φώτα” δεν είναι στραμμένα επάνω του αλλά στο blog μου!

  9. Κατερίνα - Παναγιώτης permalink
    October 26, 2010 12:20 am

    Υ.Γ. Πολυ καλή ιδέα να ξεκινήσεις με μια τόσο γλυκιά και αγαπημένη συνταγή και ήρθε τη καταλληλη στιγμή.
    Τώρα που είχα αρχίσει να ψάχνω για συνταγές, για να φτιάξω στο μικρό θηρίο.
    Η φωτογραφία δε είναι super!!!
    Περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη κίνηση

    • October 26, 2010 12:57 am

      Τα μεγάλα πνεύματα επικοινωνούν!
      Για τη φωτογραφία έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με τα μέσα που έχω και τη σχετική γκρίνια του… βοηθού μου!

      Έπεται συνέχεια!

  10. October 26, 2010 2:32 pm

    Καλή αρχή!!! Περιμένουμε περίσσότερα!
    http://www.cook-taste-travel.blogspot.com/

  11. October 27, 2010 12:15 pm

    Kali arxi glykia mou!!!! Oreo gliko ksekinima ekanes! 🙂

    • October 27, 2010 12:35 pm

      Ευχαριστώ πολύ! Θα προσπαθήσω να παραμείνει έτσι (γλυκοαλμυρό!

  12. Σοφία Αναστασοπούλου permalink
    October 27, 2010 12:57 pm

    Αρτεμις καλημέρα,
    το Σάββατο θα φτιάξω το ρυζογαλάκι! Καταγράφω τα υλικά τώρα…!!!! Πες μου κάτι το αλάτι το βάζεις με το ρυζι ε? Επίσης εαν βάλω γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά πειράζει ή μήπως θέλει μόνο το πλήρες?

    Αναμένοντας απάντηση…
    Καλή συνέχεια.

    Σοφία

    • October 27, 2010 2:17 pm

      Γεια σου Σοφία!
      Το αλάτι το ρίχνεις όντως όταν βράζεις από την αρχή το ρύζι με το νερό. Μια χαρά είναι και το light, δεν έχει σημασία!
      Καλή επτυχία!!!!!!!!!!

  13. Σοφία Αναστασοπούλου permalink
    November 8, 2010 1:50 pm

    Hello…. Λοιπόν το ρυζόγαλο ήταν εξαιρετικό… μας άρεσε πολύ πολύ… (μόνο ο Παντελάκος δεν δοκίμασε… γιατί εάν δοκίμαζε σίγουρα θα συνέχιζε…!) και την επόμενη Κυριακή που θα έχω κόσμο στο σπίτι θα φτιάξω και το ψωμάκι με τη μπύρα και Κις Λορεν. Θα σε εμπιστευτώ πάλι…! Καλή συνέχεια

    • November 8, 2010 2:17 pm

      Δεν ξέρεις ειλικρινά πόσο χαίρομαι που σου βγήκε και που σας άρεσε!
      Και που επιπλέον μου λες ότι θα συνεχίσεις να πειραματίζεσαι μαζί μου!!!

      Καλή επιτυχία σε όλα! 🙂

  14. November 11, 2010 2:02 am

    Artemis, here’s too new beginnings with old, tried & true recipes! The condensed milk in this rizaogalo is sublime!

    • November 11, 2010 6:56 pm

      Thank you very much Peter!
      This rizogalo is sublime, indeed!
      Welcome to Wonderfoodland!

  15. Μαριέττα permalink
    November 27, 2010 11:49 pm

    Καλέ το είχα ξεχάσει και κάνοντας μια βόλτα στο blog, το ξαναθυμίθηκα. Και αυτή τη φορά είχα όλα τα υλικά! ουάου! Έφτιαξα όμως την μισή δόση, μήπως και δεν το φάμε, σκέφτηκα… Τελικά, το πρώτο μπολάκι το εξαφάνισε κατενθουσιασμένη η “μητέρα”, αχνιστό, πριν προλάβω καν να βάλω την κανέλλα. …Και το Σλουπιτάκι μου κοιμάται ακόμα…

    • November 28, 2010 12:02 am

      Τέλεια! Χαίρομαι που άρεσε στη “μητέρα” γιατί η εμπειρία της έχει βαρύτητα! Και το Σλουπιτάκι, ελπίζω αύριο όταν δοκιμάσει, να του αρέσει επίσης!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: