Skip to content

Indie chickpeas balls

October 29, 2010

Chickpeas are a legume that many people dislike.

I am not one of those as I eat them with any possible way.

 However, I know that I am not alone in this vain world.

That’s why, I found this very easy, tasty and quick recipe –except for the preparation of the chickpeas. It comes from the greek popular newspaper Kathimerini which has published, among others, a series of books called “The chefs of gastronomer suggest” (Gastronomer is a popular cook magazine), volume 6, Legumes by Myrsini Lambraki.

It’s a smart way to make dislikers of chickpeas eat them, even if  they are those little creatures called kids, who run away even at the sound of the word “chickpea” and refuse to taste just one bite, even if you let them spit it afterwards!

In this recipe, chickpeas aren’t visible, the balls are soft and tender, the tomato-lemon sauce is pleasantly cool and the spices are at the perfect portion for not making food heavy or hot, just tasty. Of course, you can make your changes at the spices but I made the recipe just the way it is and loved it!

Choose your way.

Indie chickpea, miam, miam!

INGREDIENTS

For about 35-40 small chickpeaballs

         For the chickpeaballs

  • 2 cups boiled chickpeas
  • 2 eggs
  • ¼ cup of all purpose flour
  • ½ mashed onion
  • ½ tsp bakin powder
  • ½ tsp cumin powder or coliander powder (I used cumin)  
  • ½ tsp paprika powder sweet or spicy (I used sweet)
  • 1 tsp ginger powder
  • 1 tbls finely chopped parley
  • Salt
  • Lots of olive oil for the frying

         For the tomato-lemon sauce

  • 2 medium sized peeled tomatoes
  • 1 tbls olive oil
  • 1 pinch of sugar
  • 1 tsp lemon scrap
  • 1 tbls finely chopped parsley
  • salt

DIRECTIONS

            Prepare the chickpeas

  1. The night before cooking, put the chickpeas in lots of water and let them bath!
  2. Next day, drain them, put lots of fresh water to boil and add “fat” chickpeas for about 1 hour or until you can eat them without braking your tooth! (I cooked about 500 gr of chickpeas, weighted the 2 cups that  the recipe called for and kept the rest in the refrigerator for new future adventures!)

             Indie chickpeas balls

  1. Put the boiled and drained chickpeas in blender along with the eggs and the flour until we get a cakesome thick dough. If needed, add a little bit of water to have a smoother mix.
  2. Pour this dough in a bowl and add all the other ingredients and stir well. (The dough will keep being thin, but that’s the way it must be. Don’t add more flour)
  3. Heat the olive oil very well and with a teaspoon pour spoonfuls of the dough. Fry the chickpeas balls both sides till golden. Get them out of the fry and let them drain on absorbing paper.

              For the tomato-lemon sauce

  1.  Put the tomatoes in a multi along with sugar, olive oil and a small  pinch of salt. Add the lemon scrap and the parsley, stirring well.

Place the tomato-lemon sauce in a bowl and next to it the Indie chickpeas balls.

Watch the “Party” with Peter Sellers οn dvd!

Advertisements
12 Comments leave one →
  1. October 29, 2010 11:01 am

    Πολύ ωραία η πρόταση σου!!!

  2. Μαριέττα permalink
    October 29, 2010 4:37 pm

    Πές μου πότε θα μου δανίσεις το dvd για να προετοιμάσω έγκαιρα τα ρεβύθια για τη συνταγή.. Τέλεια ταινία!!! …η συνταγή δεν ξέρω ακόμα 😉

    • October 29, 2010 5:10 pm

      Και η συνταγή τέλεια είναι! Βάζω το dvd, φτιάξε τα κεφτεδάκια!

  3. Μαίρη permalink
    October 29, 2010 5:32 pm

    Είμαι επίσης φαν των ρεβιθιών. Η συνταγή φαίνεται πολύ νοστιμη. Φτιάχνω κάτι παρόμοιο αλλά προσθέτω φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο αντί μαιντανό και κάρυ αντί τζιτζερ.
    Τι θα έλεγες αν αντί στο μπλέντερ τα ρεβύθια τα λιώσουμε στο χέρι ώστε να μην πολτοποιηθούν εντελώς?

    • October 29, 2010 8:07 pm

      Γιατί όχι; Είναι θέμα προσωπικού γούστου αν θα αισθάνεσαι το ρεβύθι στο στόμα ή όχι. Και μια χαρα μου ακούγεται η αντικατάσταση των μυρωδικών-μπαχαρικών. Η συγκεκριμένη συνταγή επιδέχεται πολλών προσωπικών παρεμβάσεων!

  4. Σταμάτης permalink
    November 3, 2010 6:55 pm

    Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ”ντρέπονται” να ασχολούνται και να τους ”αρέσουν δημοσίως” φαγητά όπως τα ρεβύθια.
    Κάποτε σε καλό εστιατόριο παράγγειλα τσίρο παστό και κάποιοι στο τραπέζι μας κοιταζόντουσαν με περίεργο τρόπο. Μήπως το παράκανα;

    • November 4, 2010 12:11 am

      Αγαπητέ Σταμάτη,
      όχι μόνο δεν το παράκανες αν ο παστός τσίρος που παρήγγειλες συνόδευε μια ωραιότατη χυλωμένη φασολάδα ή αποτελούσε εξαιρετικό μεζέ για ούζο/τσίπουρο ή αν απλά ήθελες εκείνη την ώρα να φας το συγκεκριμένο πιάτο, αλλά οι υπόλοιποι που κοίταζαν περίεργα θα έπρεπε να αναθεωρήσουν λίγο τις απόψεις τους…
      Μήπως ήταν από αυτούς που κάποτε περιφρονούσαν και τις σαρδέλες και τώρα τις τρώνε 15 ευρώ το πιατάκι σε “γκουρμέ νεοταβέρνες” και χαίρονται κι από πάνω;

  5. Αργυρώ Ψαρουδάκη permalink
    November 4, 2010 9:12 am

    εγώ πάλι είμαι απο αυτούς που τα ρεβύθια τα τρώνε αναγκαστικά αν τα έχει φτιάξει η μαμά τους και δεν έχει και τίποτε άλλο να φάνε. Και φυσικά τα παιδιά μου έχουν πάρει το κακό παράδειγμα της μαμάς τους. Ομολογώ όμως ότι η συγκεκριμένη συνταγή με προκαλεί να τα δοκιμάσω και η φωτογραφία του κεφτέ με τη σαλτσούλα απο πάνω μου έδωσε την εξής ιδέα: τι θα γινόταν άραγε αν τον πολτό τον κάναμε πιο πηχτό (σαν ζύμη) ώστε να μπορεί να σταθεί και τον κεφτέ τον γεμίζαμε με την σάλτσα; (στην πιο χοντροκομένη εκδοχή του βέβαια). Ένας γεμιστός ρεβυθοκεφτές, χμμμμ… θα δοκιμάσω πρώτα τη δική μου παραλλαγή και θα σου πω.

    • November 4, 2010 10:27 am

      Δοκίμασε όντως πρώτα την εκδοχή του κανονικού ρεβυθοκεφτέ -που πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ και θα δεις τα ρεβύθια με άλλο μάτι!- και μετά αν σου αρέσει, προσπάθησε και την εκδοχή του γεμιστού ρεβυθοκεφτέ! Για να σταθεί το μείγμα όμως και να πλάθεται θα χρειαστεί να προσθέσεις πολύ αλεύρι και δεν ξέρω τι γεύση θα έχουν (“ψιλο-στόκος” μου φαίνεται ότι θα βγει)…

  6. Katerina permalink
    November 4, 2010 1:08 pm

    Teleio kai eukolo. 8a to ftia3w ki egw kai 8a sou steilw taperaki gia to lunch break.

    PS. E3akolou8w na grafw me greeklish enw prin katalava oti oloi grafoun sta ellinika. xm…

    • November 4, 2010 2:21 pm

      Θα περιμένω εντυπώσεις!
      Y.Γ.: Γράφε με όποιο τρόπο θέλεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: