Skip to content

Easy pumpkin souffle

November 21, 2010

 The truth is that pumpkin is not very popular in greek cuisine except for certain areas.

To be more precise, pumpkin is a completely unknown ingredient in my family’s kitchen.

Today, I decided to cook pumpkin for the fist time!

And you know what?

I did swell!

Rich flavor, sweetness as it takes for a salty food and taste, taste, taste!

This “light” soufflé is definitely a good start for those who haven’t tasted pumpkin yet for any reason or for those who didn’t decide to cook it, like me!

Just taste it!

From greek food magazine Realfood (November 2006)

INGREDIENTS

  • 600 gr peeled and chopped in small pieces pumpkin
  • ¼ cup grained parmesan
  • ½ cup grained gruyere
  • ½ cup grained feta cheese or any white intense cheese if you cannot find feta where you live
  • 3 fresh green onions finely chopped
  • 1 onion finely chopped
  • ½ cup of finely chopped bacon
  • 1 smashed clove of garlic
  • 6 eggs
  • 2 tsp corn flour
  • ½ cup of whipping cream
  • a pinch or two of salt, peper
  • 1 tbs olive oil

DIRECTIONS

  1. Preheat the oven at  392ο F
  2. Put the pumpkin in a frying pan and let it dry and soften a little bit. Put it in a blender and make it puree
  3. In a frying pan again, put the olive and the onions –fresh and dry-, the garlic, the bacon and the pumpkin puree for about 5’ to brown
  4. Butter a pan –I put oil lest I felt less guilty for devouring this “light” soufflé!- and scatter the half of the parmesan
  5. In a big bowl, put all the other ingredients and mix well: eggs, whipping cream, corn flour, the rest of the parmesan, gruyere, feta, salt (look out, because of the cheese), pepper and the pumpkin mix
  6. Pour it into the pan and bake it for 45’

We couldn’t wait and ate it hot. We loved it! The other day, we ate the few leftovers, who were even better! This soufflé is a great idea for a first course dinner or a buffet.

Advertisements
8 Comments leave one →
  1. FoodJunkie permalink
    November 21, 2010 11:16 am

    Το “ελαφρύ” είναι λίγο σχήμα λόγου νομίζω! Νοστιμότατο το σουφλε σου και φούσκωσε σούπερ!

    • November 21, 2010 5:36 pm

      Όντως εννοώ ακριβώς το αντίθετο και δεν ενδείκνειται για δίαιτα! Αλλά είναι πεντανόστιμο!

  2. November 22, 2010 2:43 pm

    Ωραία η συνταγή σου Άρτεμης,
    θα τη δοκιμάσω μιας και έχουμε πολλές κολοκύθες φέτος! Έχουμε ήδη φτιάξει αρκετές συνταγές αλλα η δική σου φαίνεται πολύ νοστιμη.

    • November 22, 2010 5:56 pm

      Είναι όντως πολύ νόστιμη, αν και καθόλου διαιτητική!
      Αν τη δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!

  3. November 22, 2010 7:24 pm

    Νόστιμη και θρεπτική αλλά και εμφανίσιμη, διαίτης όχι αλλά δεν πρέπει όλα τα φαγητά να είναι διαίτης………….

    • November 22, 2010 8:57 pm

      Έχεις δίκιο Πόπη, αν όλα τα φαγητά ήταν διαίτης τότε μάλλον δεν θα ασχολιόμουν και μ’ αυτά! Και με το “διαίτης” εννοώ το άνοστο, σκέτο, νερόβραστο χωρίς κανένα ενδιαφέρον, φαντασία και μεράκι φαγητό.
      …Που ευτυχώς αυτό το σουφλεδάκι δεν είναι τέτοιο! 🙂

  4. November 24, 2010 10:44 am

    πολυ ενδιαφερουσα συνταγη . θα την δοκιμασω οπωσδηποτε!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: