Skip to content

Soutzoukakia with puree and tomato sauce

December 15, 2010

Soutzoukakia; a traditional dish which is characterized by long and narrow shaped stewed meatballs with garlic and cumin scent.

I made them without any interventions, just like my mother cooks them: soft and spicy soutzoukakia, garnished with smashed potatoes with milk and butter and rich tomato sauce covering them all!

Mmmmm!

INGREDIENTS

For soutzoukakia

  • ½ kg mince meat
  • 1 onion finely chopped
  • 2 smashed garlic cloves
  • 1 egg
  • 3 slices of stale bread or 4 small rusks, well soaked and crumbled
  • 3 tbsp olive oil
  • ½ tsp cumin
  • Salt, pepper

For puree

  • 10 potatoes
  • 2 tbsp butter
  • 1-2 cups of evaporated milk
  • 1 tsp nutmeg
  • 2 tbsp grained cheese (optional)
  • Salt, peper

For tomato sauce

  • 500 gr condensed tomato sauce
  • 1 onion finely chopped
  • 1 smashed garlic clove
  • 1 stick of cinnamon
  • 3 tbsp olive oil
  • Salt, pepper
  • Water

DIRECTIONS

  1. Peel potatoes for puree and boil them until they soften
  2. While the potatoes are boiling prepare the soutzoukakia: in a big bowl put all the ingredients until they are well mixed
  3. Shape long (about to a size of a finger) soutzoukakia, put them in a graised pan and grill them at 428-446ο F for about 15-20’ both sides
  4. While soutzoukakia are grilled, prepare the tomato sauce: put the olive oil in a big pan and brown onion and garlic.
  5. Add tomato, cinnamon stick, salt, pepper and some water (1/2-1 glass of water) and let it boil for ~5’
  6. Then put grilled soutzoukakia in the same pan with the boiling tomato sauce, carefully in a row, and continue boiling them on slow fire for 10-15’ or until the sauce thickens. Don’t stir them because they may dissolve.
  7. Make the puree: smash boiled potatoes and put a medium pan with the butter to heat in medium fire.
  8. Put the nutmeg in the butter and let it heat for a while to get all its scent.
  9. Add the smashed potatoes, 1 cup of milk and cheese (if you use any), salt and pepper and mix well on low fire. Depending on how tight you prefer puree add some or all of the 2nd cup of milk stirring well. When all the milk is absorbed, remove it from heat.
  10. Serve hot puree at the centre of a big plate, put soutzoukakia on top and pour tomato sauce all over!
Advertisements
10 Comments leave one →
  1. December 15, 2010 5:04 am

    Artmemis, poli oraio ta soutzoukakia…kairo na ta fao….yum!

    Sta anglika, to gala einai “evaporated” kai condensed einai “zaxarouxo”.

    • December 15, 2010 10:30 am

      Thanks a lot Peter!
      I will correct it right now! And please, let me know if you see anything else, any time!

  2. December 15, 2010 10:26 am

    Μ αρεσουν τα σουτζουκακια και τα δικα σου φαινονται τοσο λαχταριστα!
    Καλημερα…

    • December 15, 2010 10:37 am

      Καλημέρα Ελπινίκη!
      Κι εμένα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά!

  3. FoodJunkie permalink
    December 15, 2010 1:37 pm

    Κλασικό, αγαπημένο φαγάκι. Δεν τα είχα ποτέ σκεφτεί ψημένα στο γκριλ τα σουτζουκάκια. Ενδιαφέρον!

    • December 15, 2010 1:51 pm

      @FoodJunkie,
      γίνονται πολύ πιο ελαφριά με αυτόν τον τρόπο απ’ ότι τηγανητά.

  4. December 15, 2010 3:05 pm

    Δεν έχω καλύτερο!

  5. December 17, 2010 1:52 pm

    Άμα σου πώ ότι εγώ λάτρεψα το σερβίτσιο σου;;; Έτσι τα φτιάχνει και η γιαγιά μου τα σουτζουκάκια στο γκριλ… φυσικά προσθέτει όσο λάδι θα χρειάζονταν για να τηγανιστούν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία! Στον πουρέ βάζω φρέσκο γάλα τον κάνει λίγο πιο ελαφρύ, αλλά είναι θέμα γούστου 🙂

    • December 17, 2010 4:11 pm

      Ζέτα,
      το σερβίτσιο -για την ακρίβεια ένα και μοναδικό πιάτο- είναι της γιαγιάς μου το οποίο, όταν ζήτησα από την μητέρα μου να το κρατήσω και να μην το πετάξει όπως είχε σκοπό να κάνει μαζί με μία άλλη καταπληκτική πιατέλα, άρχισε τότε να ανησυχεί σοβαρά για το “σπλάχνο” της και για το “που-θα-πάει-αυτή-η-κατάσταση-όλο-παλιατζούρες-μαζεύεις!!!”
      Όντως, ο πουρές με το φρέσκο γάλα γίνεται πιο light αλλά με κάτι τέτοια φαγητά, το θέλω το λιπάκι μου!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: